İqtisad Universiteti nəşriyyatı, Baku, 2022
Əsasən iki bölmədən
ibarət olan bu dərslik ümumi mikrobiologiyanın əsasları, epidemiologiya, müxtəlif
infeksion xəstəliklər, qida xəstəlikləri,
epidemiyalar və onların yaranma səbəbləri haqqında bilikləri əhatə edir. Kitabda
mikrobiologiya bölməsində epidemiyaların yaranmasında iştirak edən müxtəlif mikroorqanizmlərin
sistematikası, morfologiyası, fizioloji xüsusiyyətləri, ekologiyası işıqlandırılmışdır.
Kitabın ümumi
epidemiologiya hissəsində infeksion xəstəliklərin əsas xüsusiyyətləri,
infeksiya törədiciləri, infeksiyaların təzahür
formaları, infeksion xəstəliklərin təsnifatı, infeksiya mənbəyinin zərərsizləşdirilməsi
metodları barədə məlumat verilir.
Xüsusi
epidemiologiya hissəsində müxtəlif Antorponoz
və zoonoz infeksiyaların, helmintozların etiologiyası, epidemiologiyası,
patogenezi, klinikası, diaqnostikası nəzərdən keçirilir, onların profilaktikası
barədə qısa məlumat verilir. Həmçinin, bu infeksiyaların yaranmasında qida
amilinin rolu və qida təhlükəsizliyində sanitar-epidemioloji ekspertizanın rolu işıqlandırılır.
Hər bir qida
mühəndisinə mikrobiologiya və epidemiologiyanı bilmək vacibdir. Dərsliyin məqsədi
tələbələrin biliklərinin genişləndirilməsi və dərinləşdirilməsi, həmçinin onların
peşəkarcasına aktiv həyat mövqeyi olan mütəxəssisə çevrilməsidir.