Xindoqnı üzüm sortunun populyasiyasındakı genotiplərin biomorfoloji və texnoloji xüsusiyyətlərinin öyrənilməsi


Creative Commons License

Hüseynov M.

Müasir aqrar və biologiya elmlərinin aktual problemləri: qlobal çağirişlar və innovasiyalar, Baku, Azerbaijan, 05 May 2022, pp.191-196

  • Nəşrin Növü: Conference Paper / Full Text
  • Doi nömrəsi: 10.54824/chaz202201000049
  • Çap olunduğu şəhər: Baku
  • Ölkə: Azerbaijan
  • Səhifə sayı: pp.191-196
  • Adres: Bəli

Qısa məlumat

There is given the information on the ampelodescriptive, morphological, biological, technological specifications, the structure of the populations, the variations and diversities of the ancient valuable wine grape variety Khindogny that originates from Karabakh - one of the traditional viticulture regions of Azerbaijan. Morphological, biological, technological traits of the variety were studied according the modern protocols and methodics proposed by the International Organization of Vine and Wine (OIV), and on this basis the ampelodescriptor traits of the variety were determined. In the course of the study there were studied the productivity, growth and development of the shoots, resistance to the diseases and the pests, eno-carpological and eno-chemical indicators of the bunches and berries of the Khindogny variety. To determine the direction of the use and the technological suitability of the yield, there were uvologically evaluated the bunches and the berries, the wine made of this variety underwent the physical and chemical analizes with the use if the modern methods. There was conducted the intrapopoulational evaluation of the diversifications of the Khindogny variety, and chosen several biotypes and clonal variations, their distinctive traits were determined and described, the morphological, biological and technological specifications of each biotype and clonal form were studied separately.

Məqalədə Azərbaycanın qədim üzümçülük diyarlarından biri olan Qarabağın qədim, qiymətli Xindoqnı texniki istiqamətli üzüm sortunun ampelodeskriptor, morfoloji, bioloji, texnoloji xüsusiyyətləri, o cümlədən populyasiyasının quruluşu, variasiya və dəyişkənlikləri haqqında, o cümlədən salxım və gilələrinin eno-karpoloji və eno-kimyəvi göstəriciləri ərtaflı məlumatlar verilir. Sortun məhsullarının istifadə istiqamətinin və texnoloji yararlılığının müəyyən edilməsi məqsədilə salxım və gilələri uvaloji qiymətləndirilmiş, onlardan müxtəlif növ şərab nümunələri hazırlanaraq müasir üsullarla fiziki-kimyəvi analiz edilmişdir. Araşdırma və tədqiqatlar zamanı Xindoqnı sortunun populyasiyadaxili fenotipik dəyişkənliyi qiymətləndirilərək bir neçə biotip və klon variasiyaları müəyyən edilmiş, onların fərqləndirici əlamətləri araşdırılaraq təsvir olunmuş, hər bir biotip və klon formanın ayrı-ayrılıqda morfoloji əamətləri, bioloji və texnoloji göstəriciləri araşdırılmışdır.