Qarabağ bölgəsində klassik şərab istehsalının bərpası prinsipləri


Creative Commons License

Hüseynov M.

ÜŞETİ-nin elmi əsərləri məcmuəsi, vol.24, no.1, pp.111-117, 2022 (Peer-Reviewed Journal)

Qısa məlumat

The article is devoted to the restoration of the production technology of various types of wines in the Karabakh region, with this I will fully develop at the Institute of Viticulture and Winemaking technological instructions for 7 types of wine products produced in the last century in Karabakh and their technical conditions for the finished product are specified. Karabakh was liberated from occupation and returned from occupation; grape plantations have not been restored on its territory. In connection with this circumstance, in order to restore the technology of old production, experiments were carried out on those grape varieties. Which are expressed in the soil and climatic conditions of Fbsheron. Under these conditions, samples of the red dessert wine “Karabakh”, the orderly red table wine “Hindogni”, the red vintage table wine “Khosabetd” and the ordinary white strong port wine “Adam” were prepared. After preparing samples of the listed wines, their physiochemical parameters were determined in laboratory conditions and organoleptic characteristics were determined by tasting and are given in the corresponding tables. In a word, the restoration of the technology for the production of Karabakh wines goes through a preliminary study of the preparation of samples and the preparation of appropriate technological instructions.

Məqalə əvvəlki illərdə Qarabağ bölgəsində istehsal olunmuş müxtəlif tip şərabların istehsal texnologiyasının bərpasına həsr olunmuşdur. Bu məqsədlə inistitutda Qarabağ bölgəsində istehsal olunmuş yeddi adda müxtəlif tip şərabların istühsal texnologiyası işlənib hazırlanmış, hazır məhsulların texniki məhsulların texniki şərtləri müəyyən olunmuşdur.Hələ bölgədə üzüm plantasiyaları bərpa olunmadığından hazırlanacaq şərablar üçün üzüm xammalı Abşeron toraq iqlim şəraitində yetişdirilən üzümdən istifadə olunmuşdur. “Qarabağ q ırmızı desert, “Xındoqnıqırmızı adi süfrə, “Xocavənd” qırmızı qırmızı markalı süfrə “Ağdam ağ tü3nd portveyn şərablarının nümunələri hazırlanmış və laboratoriyada onların fiziki-kimyəvi göstəriciləri, Dequstasiya komissiyası tərəfindən orqanoleptik xarakteristikaları müəyyən olunub, müvafiq cədvəllərdə verilmişdir. Yəni Qarabağın istehsalı sayılan şərabların bərpası indidən onların texnoloji təlimatının və nümunələrinin hazırlanmasından keçir.