BALIQ VƏ BALIQ MƏHSULLARININ TEXNOLOGİYASI


, Axundova N.

ADİU, Baku, 2018

  • Nəşrin Növü: Book / Textbook
  • Nəşr tarixi: 2018
  • Nəşriyyat: ADİU
  • Çap olunduğu şəhər: Baku
  • Adres: Bəli

Qısa məlumat

Müəlliflər tərəfindən işlənib hazırlanan  “Balıq və balıq məhsullarının texnologiyası” dərsliyi 050642 – “Qida məhsulları mühəndisliyi” ixtisası üzrə təhsil alan tələbələrdə seçdikləri ixtisas, mühəndislik fəaliyyətinə və peşəkar hazırlıq sahəsində tam təsəvvürün formalaşmasına yönəldilmişdir.

Məlumdur ki, balıq – tam dəyərli heyvani zülalların, yağların, vitaminlərin, mikroelementlərin mənbəyidir.  Balıq zülallarının bioloji dəyəri ət zülallarından az deyil və onlarla müqayisədə orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilir. Belə ki, insan orqanizmi 100 q ət zülalından yalnız 15 q mənimsəyirsə, balıq zülallarında bu rəqəm artıq 40 q-dır. Balıqda,həmçinin, ana südündə olduğu kimi çoxlu miqdarda dokozaheksaen turşusu (DHT) vardır ki, insanın beyin toxumasında onun payına 25% yağ turşusu düşür. Buna görə də, qidalanma problemləri üzrə ekspertlər ən azı həftədə iki dəfə hamilə qadınlara, üç dəfə süd verən analara balıq əti yeməyi məsləhət görürlər.Uşaqlara kiçik yaşlarında balıq ətini yeməyi öyrətmək olduqca vacibdir.

Balıq məhsullarının istehsalı heyvani züllarla zəngin olan digər ərzaq məhsullarına nisbətən yüksək səmərəliliyi ilə xarakterizə olunur.  1 t balıq məhsulunun istehsalına çəkilən xərclər 1 t mal ətinə nisbətən 5 dəfə az, 1 t qoyun ətinə nisbətən 4 dəfə az, 1 t donuz ətinə nisbətən 3 dəfə az, 1 t kərəyağı istehsalına nisbətən 8 dəfə az, 1 t heyvani yağlara nisbətən isə 4 dəfə azdır. 1 t mal ətinin istehsalına kapital qoyuluşu balıq məhsullarına nisbətən 4 dəfə artıqdır. 1 ha balıq artırma nohurlarında yalnız təbii məhsuldarlıq hesabına ildə 200-300 t balıq məhsulları istehsal edilə bilər, yəni bu mal-qaranın yüksəkkeyfiyyətli təbii otlaqlarda kökəldilməsi zamanı əldə olunan ətin miqdarına bərabərdir. Balıqların bəslənməsi zamanı məhsuldarlığı 10 dəfədən çox artırmaq mümkündür.

Azərbaycanda balıqçılığın inkişafı üçün böyük potensial vardır. Son 5 ildə balıq və balıq məhsulları istehlakının 21% artmasına baxmayaraq, adambaşına düşən balıq qida məhsullarının istehlakı azalıb. Balıqçılıq və balıq emalı sənayesinin dirçəldilməsi üzrə qarşıda bir çox işlər görülməlidir.