AZƏRBAYCAN MİLLİ ELMLƏR AKADEMİYASI GƏNCƏ BÖLMƏSİ «XƏBƏRLƏR MƏCMUƏSİ» “Təbiət və texnika elmləri” seriyası, vol.5, pp.75-79, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
Son zamanlar çörək istehsalçıların diqqətini daha çox xüsusi kimyəvi tərkibinə, yüksək
bioloji fəallığa, immunoaktivliyə, antioksidant, antimikrob xüsusiyyətlərə malik dərman və
ədviyyəli-ətirli bitkilər cəlb edir. Zənginləşdiricilərin tətbiqinin əsas istiqamətləri xammalın
xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaqla, texnologiyanın təkmilləşdirilməsi yolu ilə xüsusi təyinatlı
çörək-bulka məmulatları alınmasıdır. Təqdim edilən məqalədə iki müxtəlif növ un
qarışıqlarının çörək xüsusiyyətləri araşdırılmıĢdır (II növ buğda, pərinc (Triticum dicoccum)).
Məqalədə sakitləĢdirici fitoekstraktı, sakitləĢdirici fitosirop, kəklikotu fitosiropu alınmasında
istifadə olunan otlar və qarıĢıqların hazırlanması göstərilmişdir. Eksperimental tədqiqatların
nəticələrinə əsasən, pərinc ununun 20% daxil edilməsi hazır məmulatların funksional
xüsusiyyətlərini də təmin etmişdir. Həmçinin çörək-bulka məmulatlarının çeĢidinin
genişlənilməsi üçün, onların dadının və ətirinin yaxşılaşmaları, eyni zamanda hazır məhsulun
fizioloji xüsusiyyətlərinin artımıyla, saxlama vaxtı sabitliyi, istifadə edilən bitki
zənginləĢdiricilərinin kleykovinanının miqdarına və keyfiyyətinə təsiri araşdırılmışdır.